Sveriges kristnande samt helgon i allmänhet





Bild och text: Niklas Kindström
Sveriges kristnande


Sveriges kristnande var en långdragen process som anses ha börjat på 300-talet och avslutats så sent som omkring 1200. Ann-Sofie Gräslund delar in den i tre faser: infiltreringsfasen (300-800), missionsfasen (800-1050) och slutligen organisationsfasen (1050-1200).[1] Gränserna är förstås inte skarpa utan glider in i varandra. Under infiltreringsfasen kom nordbor i kontakt med kristendomen via bland annat handelskontakter och plundringståg. Gradvis vann kristna tankar insteg i Sverige och övriga Norden. Ett tidigt exempel (400-talet) har vi i en viss Hlewagastir som gjorde de danska guldhornen, vilkas bildmotiv tycks inspirerade från ”senantikens astronomisk-astrologiska världsbild”.[2] Genom handel och plundringståg hamnade kristna konstverk i Sverige. Småningom lät handelsmän primsigna sig för att underlätta handeln. Man väntade gärna med att låta döpa sig tills man låg på sitt yttersta, eftersom man ville dö som andligen nyfödd och därmed syndfri.[3]


                             Under missionsfasen bedrevs aktiv mission i de nordiska länderna. Ansgars båda missionsfärder till Birka är välkända. De tidiga missionärerna fann att det gav störst utdelning att rikta in sig på de mäktiga.[4] En av Ansgars första proselyter var således Hergeir, kung Björns hövitsman.


                             Staffan var verksam på 1060-talet, således på tröskeln till organisationsfasen. Från denna tid finns en spirande helgonkult i vad vi nu kallar Sverige. Henrik Williams, som har studerat namnförekomst på runstenar, visar att svenskarna redan vid tusentalets mitt var bekanta med helgon i så måtto att de fick sina namn efter dem, om också ingen regelrätt kult kan utläsas. Förekomsten av namn efter helgon är dock mycket sparsam; med undantag för olika former av Johannes (4 st) rör det sig om enstaka förekomster: Nikolaus[5], Clemens[6], Martin[7] och Vinaman[8].[9]


 


Helgon


Tryggve Lundén ger i boken Svenska helgon en definition av helgon: ”Med helgon menar man män eller kvinnor, som levde ett så berömvärt och gudfruktigt liv, att det fanns all anledning att tro att de efter sin död blev belönade med den eviga saligheten hos Gud, varför dess efterlevande ansåg sig ha rätt att åberopa deras förböner.”[10] För att folk skulle vara säkra på helgonets helighet, kunde kyrkan ge sin sanktion av kulten. Kyrkligt sanktionerade helgon fick en plats i liturgin: deras reliker tillvaratogs och skrinlades, de tilldelades sina egna dagar då de firades, de avbildades i kyrkokonsten med passande attribut, det författades hymner till deras ära, och i hagiografier nedtecknades deras liv jämte de under som skett efter deras död, då människor i nöd anropat deras namn eller besökt deras gravar. Vallfärder och gåvor till ett kyrkligt sanktionerat helgon kunde förkorta botgöringstiden i detta livet och i skärselden, och de sjuka och lytta kunde hoppas på att bli helbrägda.[11] Från 1223 krävdes påvlig sanktion av nya helgonkulter, ett förhållande som gäller än idag i den katolska kyrkan; dessförinnan räckte det med att en biskop gav sin sanktion.[12]


                             Helgonkulten tjänade olika syften. Kungliga helgon kunde syfta till att knyta kronan till en särskild ätt. Andra helgon kunde ge pondus åt ett stift — så Sankt Sigfried som det lilla Växjö stift, omfattande blott Värend, gärna lyfte fram. Åter andra var folkliga helgon. Kyrkan som drev bort hedendomen var välorganiserad och var strikt ifråga om läran. Men helgonkulten kunde ges regional, lokal och även individuell prägel, och tjänade på så sätt som ett slags säkerhetsventil, ett andningshål. Bygden och även individer kunde komponera egna små pantheon av helgon, och fick därigenom en känsla av medbestämmande. Källor som förut helgats åt någon asagud helgades nu åt ett helgon istället. Kultplatser där man förut dyrkat Tor, Oden och Frigg gav plats åt kyrkor invigda åt Sankt Olav och Sankt Lars, varigenom ett slags kontinuitet upprätthölls. Att bygden på detta gavs viss frihet och kontinuitet ifråga om helgon stärkte kyrkan i längden, och denna kyrkans hållning märktes också på andra plan. Bygden beslutade själva om att bygga en kyrka liksom den även valde präst, och den bestämde åt vilka helgon kyrkan skulle helgas.


Vissa män och kvinnor som av den lokala befolkningen vördades som ett helgon blev aldrig kyrkligt sanktionerade och fick således ingen plats i liturgin; de levde vidare endast i muntligt traderade legender. Till denna sistnämnda kategori hör huvudpersonen i föreliggande uppsats, Staffan, Hälsinglands apostel.


Staffan hör till kategorin missionshelgon. Det kan vara av intresse att titta på det ideal ett missionshelgon hade att leva upp till. Ett typiskt missionshelgon var arbetsamt, modigt, ödmjukt, värnade om de fattiga och kunde kommunicera väl med överheten. Hans uppgifter var att omvända hedningar, bygga kyrkor samt att trösta krigsfångar[13] och om möjligt också friköpa dem[14]. Han glödde av längtan efter martyrkronan[15], och drog sig därför inte att slå sönder avgudabilder när tillfälle gavs, ett beteende som själva Bibeln sanktionerade:


 


Ni skall i grund föröda alla platser där de folk som ni fördriver har hållit sin gudstjänst, vare sig detta skett på höga berg och höjder eller någonstans under gröna träd. Ni skall bryta ned deras altaren och slå sönder deras stoder och bränna upp deras Aseror i eld och hugga ned deras gudabeläten, och ni skall utrota deras namn från sådana platser. (5 Mos. 12:2-3)[16]


 


Så lät till exempel biskop Unwa bygga kyrkor med virke från heliga lundar.[17] En viss Wolfred, som predikade i Sverige, skall ha huggit sönder en bildstod av Tor med en yxa, varpå hedningarna dödade honom och sänkte kroppen i ett kärr. På det sättet kom hans ”själ, som var värdig martyrkronan, till himlen”, anmärker Adam förtröstansfullt.[18]


Att utföra under ansågs inte nödvändigt, ty att omvända hedningar var egentligen ett större under än att uppväcka döda. Likväl erhöll somliga missionärer nåden att utföra under. Rimbert kunde stilla stormar[19], Poppo kunde hålla i glödande järn utan att ta skada[20].




[1] Ann-Sofie Gräslund. Kristnandet i Sverige. Gamla källor och nya perspektiv. Red. Bertil Nilsson, 1996, sid. 37-38.
[2] Sten Lindroth, s 16.
[3] Ann-Sofie Gräslund. Kristnandet i Sverige. Gamla källor och nya perspektiv. Red. Bertil Näslund, 1996, sid. 43.
[4] J. J:son Hanzén 1941, s 53.
[5] Nikolaus av Myra (ca 270-342). Mest känd för det sätt han spenderade sin ärvda förmögenhet: Han hade en fattig granne, som inte fann någon annan utväg än att låta prostituera sina tre döttrar. Nikolaus kastade in guldklimpar i smyg genom fönstret till grannens hus, varigenom grannen fick råd till hemgift och kunde gifta bort döttrarna. Han framställdes med tre guldklimpar i handen, anropades i sjönöd och firades under medeltiden i samtliga svenska stift. (Ingalill Pegelow 2006, s 200-203.)
[6] Clemens Romanus (död 101), helig påve och martyr. Enligt legenden lät kejsar Trajanus kasta honom i havet med ett ankare runt halsen sedan han vägrat offra till de romerska gudarna. Firades under medeltiden i samtliga svenska stift. (Ingalill Pegelow 2006, s 66-67.)
[7] Martin av Tours (död år 397), ursprungligen soldat, senare biskop av Tours. Under tiden som soldat delade han sin mantel med en tiggare. Firades under medeltiden i alla svenska stift. (Ingalill Pegelow 2006, s 188-191.)
[8] Enligt Sigfridslegenden en av Sigfrids tre brorsöner. De andra två hette Unaman och Sunaman. (Vikingahistorier 1995, s 80-86.)
[9] Henrik Williams. Kristnandet i Sverige. Gamla Källor och nya perspektiv. Red. Bertil Nilsson, 1996, sid. 70-71.
[10] Tryggve Lundén 1973, s 7.
[11] Jan Lundell 2002, sid. 11.
[12] Tryggve Lundén 1973, s 7.
[13] Adam av Bremen 1984, s 58.
[14] Adam av Bremen 1984, s 46, 48.
[15] Adam av Bremen 1984, s 23.
[16] Henrik Williams, Kristnandet i Sverige. Gamla källor och nya perspektiv. Red. Bertil Nilsson 1996, s 75.
[17] Adam av Bremen 1984, s 96.
[18] Adam av Bremen 1984, s 104-105.
[19] Adam av Bremen 1984, s 48?
[20] Adam av Bremen 1984, s 90?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jättekorset i Hassela

Reginald Scot

Englands kungliga botare