Jättekorset i Hassela


 
Bild och text: Niklas Kindström


3:10 Jättekorset i Hassela[1]

Sommaren 2013 invigdes ett trettio meter högt kors på Svartberget helt nära Hassela i Nordanstigs kommun i närvaro av bland andra en biskop emeritus och en domkyrkokomminister. Det första spadtaget togs den 10 september 2010 med en grävskopa med Nordanstigs kommunalråd Stig Eng bakom spakarna.  Då hade det gått 25 år mellan idé och verklighet, och upphovsmannen, kyrkoherden i Hassela Karl Åkerblom, var pensionerad. På en bild i en flersidig annonsbilaga ses han stå mitt i skogen, stolt hållande i ett modellbygge av korset med tillhörande kapell. ”Jag tror verkligen att Gud vill ha ett kors däruppe”, säger Åkerblom.

Kapellet är nämligen byggt så att korset är en del av det, eller kanske kapellet snarare är en del av korset. Och detta kapell är namngivet efter Staffan: Sankt Staffans kapell.

 I annonserna understryks på flera ställen korsets storlek och att det är rest i Sveriges geografiska mitt. Kända och okända personer intervjuvas om vad de tycker om att ett 30 meter högt kors har rests i Hassela. Kristna profiler som Alf Svensson och Ulf Ekman intervjuvas. En känd slalomåkare med rötter i Hassela uttrycker förhoppning om att korset ska dra folk till den närbelägna skidbacken. Lokala företagare hoppas på att korset ska bidra till ökad turism och att Nordanstig blir en tillväxtkommun. Tillverkaren av korset, vars företag ägts av familjen i tre generationer, får frågan: ”Vad skulle din farmor och farfar säga om de visste att ni skulle bygga ett högt kors som ska resas i Sveriges mittpunkt?” I en faktaruta jämförs korset med Kristusstatyn i Rio de Janeiro.

Läsarna uppmanas att sponsra projektet. Bidrar man med minst 250 kr får man sitt namn infört i gåvoboken. För 500 kr får man ett gåvodiplom, och den som betalar minst 1000 kronor ”blir ägare till en centimeter av korset” och får sitt namn på en minnestavla.

Men även Staffan får utrymme. Legenden om Staffan återberättas i korthet. Personer svarar på frågan vad Staffan betyder för dem. För Karl Åkerblom symboliserar Staffan kampen för ”människovärde och yttrande- och religionsfrihet.” Alf Svensson uttrycker sig på liknande sätt angående vad korset symboliserar.

Vid Sankt Staffans kapell planeras även ”teaterspel under bar himmel. Det är den kyrkohistoriska gestalten S:t Staffan som ska lyftas fram i spelen. […] Idén är att låta bygdens egna ungdomar ta ansvar för spelen, både som skådespelare och musiker.” Utomhusscenen ska kunna rymma 9 000 personer.
Jättekorset i Hassela har otvivelaktigt något monumentalt över sig.  Själva projektet beskrivs som ett prov på Hasselabygdens initiativförmåga och företagaranda och förmåga till kraftsamling av hela bygden, och flera personer i annonsen uttrycker förhoppningar om att det ska bli en motor i bygdens fortsatta utveckling. Den kristna tron beskrivs som bygdens räddning, som det som kan åstadkomma en sådan gemensam kraftsamling.

Staffan är så att säga förevändningen för projektet. Med Staffan kombineras tanken att Hassela ligger mitt i Sverige. Jag tror, att utan den kombinationen hade projektet varit svårt att motivera.

Hela projektet med jättekorset påminner om hedna tiders fallosdyrkan. Låt vara att det inte är kornet som ska fås att gro och frodas, utan näringslivet och den av näringslivet beroende bygden. Korset ska stimulera näringslivet, locka kändisar och turister och investerare till bygden, sätta Hassela på kartan. Och vid korsets fot ska ungdomar uppföra skådespel till Staffans ära, och man planerar för en publik på 9 000 personer. 

Man kan erinra sig vad Moberg säger på tal om forntida monumentalkonst. Den byggdes ofta inte när samhällena blomstrade, utan när den obevekliga nedgången hade börjat. Moberg citerar en viss Ramqvist:

 

I själva verket är det fullt möjligt, och kanske rimligare, att tolka monumentaliseringen och
ett ökat utnyttjande av symboler som ett uttryck för att det rådande och under århundranden uppbyggda systemet allt mer sätts i fråga och närmar sig ett krisläge.[2]

 

Historiebruket av jättekorset i Hassela syftar till ekonomisk vinning och gemenskapskänsla. Staffan motiverar resandet av korset, och också han blir ett medel för att skapa gemenskap, vilket är tydligt ifråga om teaterspelen. Som martyr som inte kompromissar med sin tro får han stå för demokrati och religions- och yttrandefrihet.



[1] Uppgifterna under denna rubrik har jag hämtat från två (icke paginerade) annonser på webben. Då de inte är paginerade, och då de bara är två, väljer jag att inte sätta ut noter, utan redovisar de två länkarna här: http://staffanskapellet.se/files/2913/0875/1629/korset_2011.pdf  http://staffanskapellet.se/files/1613/0875/1461/bilaga.pdf
 
 
[2] Mats Moberg 2002, s 71-72.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Reginald Scot

Englands kungliga botare