Karmelitorden
KARMELITERNA
Karmelitorden grundades omkring 1150 av en fransk korsriddare vid namn Berthold, som tillsammans med tio följeslagare slog sig ned på bergsmassivet Karmel i det som idag är norra Israel, för att där leva som eremiter i profeten Elias efterföljd. Någon gång mellan 1206 och 1214 mottog deras ledare Brocard en ordensregel som författats av patriarken Albert av Alexandria. Ordensregeln var sträng. Bröderna skulle iaktta tystnad, leva i enskilda celler eller hyddor samt helt avstå från att äta kött.
När korsriddarnas välde krossades flyttade karmeliterna först till Cypern och sedan till Sicilien, England och Frankrike, varvid de snabbt anpassade sig till de nya förhållandena. Vid karmeliternas första generalkapitel, som hölls år 1247 i grevskapet Kent i England, valdes Simon Stock till ordensgeneral. Simon Stock, som sägs ha fått sitt namn av att han under en tid bodde i ett träd, mildrade den stränga ordensregeln. Bröderna skulle bo i samma byggnad och äta tillsammans i refektoriet. Nu fick de också tillåtelse att äta kött när de var stadda på resor. 1253 erkändes karmeliterorden som en tiggarorden och 1266 bekräftades ordensregeln av påven Honorius III.
Till Norden kom karmeliterna 1410, då deras första konvent grundades i Landskrona år 1410. Erik av Pommern understödde dem, och i Danmark följde flera karmeliterkonvent i rask takt. Sveriges enda karmelitkonvent grundades i Örebro på 1450-talet.
Karmeliternas ordensdräkt bestod av en svart kjortel och ett vitt skapulär, varför de också kallades vitbröder.
Karmeliterna utmärktes för sin vördnad för jungfru Maria, åt vilken alla deras ordenshus var helgade. Det sades att Maria nedsteg till skärselden varje lördag och hämtade upp alla som levat och dött i karmeliternas vita skapulär till himlen. Skapuläret delades också ut till lekmän som levde enligt karmeliternas ordensregel men utan att avlägga ordenslöfte.
De mest kända karmeliterna är mystikerna Teresa av Ávila (1515-1582) och Johannes av Korset (1542-1591).
Delaney, John J, Dictionary of Saints, Doubleday 2005.
Britannica Encyclopeda of World Religions, Encyclopædia Britannica 2006.
Dahlerup, Troels, ”Karmelitordenen” i Kulturhistorisk leksikon for nordisk middelalder (band VIII), Rosenkilde og Bagger 1963.
Kirkeleksikon for norden (band II), Århus 1904.
Medeltidens ABC, red. Carin Orrling, Prisma & Statens historiska museum 2001.
Kommentarer
Skicka en kommentar